Är det viktigt att sortera tvätten efter färg?

Den som är uppvuxen med en mamma eller pappa, som alltid sorterade tvätt efter färger och aldrig någonsin blandade vittvätt med röda och granna färger, lär göra likadant. För vissa är färgindelningen av tvätten vara heligt. Men är det verkligen så att man måste tvätta tvätten efter färger? Stämmer det verkligen att en hel tvätt som från början är vit, blir rosa om det har råkat smyga med en röd strumpa? Svaret är nej. Undantag kan finnas om sockan är alldeles ny och av sämre kvalitet. Däremot lär det inte hända om du har tvättat den röda sockan några gånger innan. Och skulle den vita tvätten råka bli rosa på grund av den röda sockan, kan du alltid se till att använda ett tvättmedel med blekningsmedel nästa gång som du ska tvätta vittvätten. Då har du en vit tvätt nästa gång.

Bäst att gruppera efter starka och svaga kulörer

Ett bra råd är ändå att gruppera tvätten efter starka färger och efter ljusa färger. Om du vill, kan du alltså tvätta vittvätt med – tidigare tvättade – ljusa färger, som ljusrosa, ljusblått, ljusfult, eftersom din vittvätt behåller sin vithet bättre om du tvättar den med kulört tvättmedel. Det vi sällan tänker på är att även vittvätten är färgad vit, och använder du då blekmedel till tvättningen av vittvätt, förlorar den sin vita färg. Vill du ändå vara säker på att den inte blir färgad av den rosa tröjan, så kan du alltid hålla dig till att tvätta enbart vit tvätt med annan vitvätt, men skippa tvättmedlet med blekmedel.

Så får du din vita tvätt vitare

Om du skulle vilja få din vita tvätt vitare men inte vill använda blekmedel, bör du (tyvärr) använda Klorin till den vita tvätten. Endast på så sätt kan du få den vitare och få bort eventuella fläckar. Men du bör i så fall lägga den vita tvätten i tvätthon och inte i tvättmaskinen, då Klorinet kan dröja sig kvar i tvättmaskinen och du riskerar att få blekta fläckar på annan tvätt som du inte vill bleka.

Så behåller du svart tvätt svart

Vill du behålla den svarta tvätten svart (vem vill inte det?) är det bäst att tvätta den svarta tvätten med tvättmedel avsett för detta. Egentligen spelar det inte så stor roll, så länge som du använder tvättmedel med kulörer. Den svarta färgen behåller sin färg så länge du inte använder blekmedel i tvätten.

25 Jan 2019