Rengöra torktumlare

På samma sätt som det är viktigt att rengöra din tvättmaskin regelbundet är det med torktumlaren, om du har en sådan hemma. Här går vi igenom hur du enklast rengör din torktumlare och håller den ren och fräsch.

I stora tvättstugor i flerfamiljshus, brukar just avsaknaden av rengöring av torktumlare ge upphov till missämja mellan grannar. Den som har missat att avlägsna luddet i torktumlarens filter brukar bli föremål för missnöje, som oftast resulterar i arga lappar som sätts upp för allmän läsning, men som sällan brukar drabba den som är skyldig.

Hemma, med den egna torktumlaren är det lika viktigt att rengöra den så att den håller länge och inte slutar fungera. Kom ihåg att avlägsna sladden till vägguttaget eller stänga av strömbrytaren innan du rengör torktumlaren.

1. Läs först bruksanvisningen noga innan du öppnar luckan för filtret, så att du inte gör någon skada på din torktumlare.

2. Öppna luckan där filtret sitter. Kan du ta loss den kan du passa på att diska den och sedan se till att det är riktigt torrt innan du sätter tillbaka filtret. Om du inte kan ta loss filtret kan du i stället dammsuga det.

3. En kondensor (som sitter på alla torktumlare) bör du ta ut och rengöra minst 3-4 gånger per år. Lättast är det att ställa den i tvätthon och skölja ur den så att allt ludd kommer bort.

4. Du kan även ta av locket ovanför eller på sidan av torktumlaren och dammsuga försiktigt. Använd dammsugaren på en lägre styrka än annars. Lägg tillbaka lock och sidor på torktumlaren.

5. Torka sedan utsidan av torktumlaren med en lätt fuktad trasa och något rengöringsmedel.

6. Se till att vädra ur din torktumlare, helst efter varje gång som du har använt den. Om du tycker att det luktar illa inne i torktumlaren eller att kläderna luktar ofräscht när de har torkats i torktumlaren bör du vädra ut den ordentligt. Öppna helst ett fönster och håll luckan öppen när du har använt den så att den får en ordentlig genomvädring.

Om du gör detta regelbundet kommer du att ha en väl fungerande torktumlare som gör din tvätt torr.