Blogg

Var lägger du din tid på?

23 sep 2020

Förhoppningsvis har de flesta av oss ett liv där vi känner att vi lever gott. Intressant och innehållsrikt och lyckligt. Att kunna lägga energi på saker som känns rätt är en bra väg att gå.

Det finns situationer där man kan inte göra allt. Den enda lösningen är att göra så gott vi kan. Det finns heller inget märkbart egenvärde i att alltid vara bäst inom något av livets alla områden. Vad som händer när vi ändå försöker är numera välkänt. Stresspåslag och mindre bra mående är vanligt för oss som ständigt försöker nå upp till en orimlig standard.

Med andra ord kan det vara bra ur flera synvinklar att tänka över hur mycket tid och energi man vill lägga på olika delar av livet. De flesta har arbete och fritidsaktiviteter och någon typ av familjerelationer att ta hand om. Barn och deras aktiviteter och välbefinnande upptar mycket tid för många, och det med all rätt. Kanske har man t o m egna intressen som man vill ägna sig åt. Dessutom tillkommer det som brukar kallas hushållsarbete. Handla, laga mat, sköta planering och ta beslut om framtida renoveringar av hem. Och så detta med städning.

De val man vill göra

Vi kämpar på med att hantera alla dessa nödvändiga och önskvärda göromål och allt rullar på. Kanske borde vi sätta oss ner, eller ta ett steg tillbaka, och försöka se helhetsbilden. Vad gör jag enbart för att jag måste och vad gör jag för att jag tror att jag måste? Vad vill jag göra istället? Vad tycker jag är roligt och nödvändigt och varför, och vad vill jag ägna mig åt mer?

Hemstädning som förstahandsval

Ganska få som tänker efter hamnar i en situation där de med stor entusiasm väljer alternativet “städa mer”. Städning är en förutsättning för att hemmet ska kännas harmoniskt och trevligt, men inte något arbete som många vill arbeta mer med. Att ha det som yrke är något helt annat. Att ta sig an arbetet efter alla ordinarie sysslor är ofta oerhört surt.

Just därför är en städtjänst så attraktivt för så många. Ett hem som städas regelbundet blir fräscht, och att öppna hemmets dörr och mötas av ren doft och ordning är en bra känsla. Denna känsla blir ännu bättre då vi anlitar en städfirma med miljöprofil och bra villkor för de anställda med kollektivavtal. Väl värt att testa för större välbefinnande i livet! Läs mer om hemstädning på denna hemsida: https://www.hemstädninggöteborg.biz

Rent innanför porten

11 aug 2020

Det första intrycket är viktigt när man kommer in i ett flerfamiljshus. Därför är det extra viktigt att hissen och trappan är rena. Men vem är det som städar trapporna och vad ska man tänka på?

När man är ute och går i stan så kan man ibland se vackra portar och undra vad som finns innanför. Och skulle man få chansen att titta in så hoppas man säkert att det man möts av är en lika vacker trappa och hiss som båda är skinande rena. Men vad hade hänt ifall man öppnat den vackra porten och mötts av slitna och smutsiga ytor där skräpet ligger i högar på varje trappsteg?

Både för de boendes skull och besökarnas så är alla gemensamma ytor husets ansikte utåt och något som sätter trevnaden hela vägen igenom. Även om tvättstugan oftast är den stora källan till konflikter och klagomål gällande städningen så är trapphuset det som är viktigast att hålla rent. Det är också en yta där man som boende kan hjälpa till att hålla en bra kvalitet mellan tillfällena som städningen sker.

För de boende

När man bor i ett flerfamiljshus så finns det mycket man kan göra för att se till att trapphuset är snyggt och i bra skick. Genom att sparka av sig snö, grus och smuts innan man går in i porten så kan man minimera mängden skräp som dras in. Har man en hund så kan man ta med sig en handduk för att även torka av hundens tassar vid ingången. Skulle man råka tappa något skräp när man går i trappan så är det trevligt ifall man tar upp det efter sig istället för att lämna ett intryck som kommer att påverka alla som kommer efter. Självklart ska man inte heller medvetet skada eller rita på väggarna.

Firma eller vaktmästare

Det vara olika personer som sköter städningen av ett flerfamiljshus allmänna ytor, som exempelvis trapporna. Vem som städar kan bero på en byggnads storlek och upplägget som man bestämt sig för. Ibland använder man sig av en boende som erbjuder sig, men oftast är det externa städbolag eller vaktmästaren som sköter all städning. Det finns även ett alternativ till och det är hos större fastighetsägare eller fastighetsskötare. Där kan man ha sina egna städare som åker runt och sköter om alla husen som ingår. Vilket man än väljer så brukar det bli ett bra resultat. Läs mer om trappstädning på denna sida: https://www.stockholmtrappstädning.se

Har det fuskats med din flyttstädning?

24 jun 2020

En flyttstädning ska alltid ske om det inte finns någonting annat angivet i det kontrakt man skriver mellan köpare och säljare. Tyvärr så är det inte ovanligt att se att det fuskas och att det - i vissa fall - inte städas överhuvudtaget.

Att flytta innebär en nystart. Många tänker inte på hur viktigt det första intrycket är av en bostad. Har man köpt en ny bostad - för dyra pengar - så vill man också öppna dörren och känna att man är hemma. Man vill inte öppna dörren till den nya bostaden och känna att det inte är möjligt att börja flytta in - enbart som en följd av att en flyttstädning skett på ett undermåligt sätt. Hur ska man då agera i denna fråga - och vilka rättigheter har man som köpare?

Det första man ska göra är att plocka fram sin mobiltelefon. Detta i syfte att dokumentera städningen. Knäpp kort på allt som är undermåligt, dokumentera alla fläckar och allt fusk. Det är viktigt att ha sådan dokumentation till hands. Det andra steget är att kontakta säljaren. Det kan man med fördel göra med mäklaren som mellanhand. Förklara att du anser att den flyttstädning som skett är undermålig och låt mäklaren kontakta säljaren med dina klagomål. Skicka gärna över bilderna också så att det verkligen framgår att städningen varit under all kritik.

Därefter så kan du vänta in en kontakt. Har säljaren anlitat en städfirma så har ofta den en skyldighet i att rätta till fel och brister. Om han städat på egen hand så får han själv rycka ut och städa.

Ställ krav på säljaren

Vi ska även säga att du kan ställa krav på att säljaren ska bekosta en ny städfirma eller att du ska få betalt för att själv göra jobbet. Som sagt: det står tydligt i kontraktet att en städning ska utföras och en flyttstädning innebär också att allting - från golv till tak, vitvaror, spis, ugn, avlopp och toalett - ska städas och rengöras.

Upplever du att din flyttstädning inte håller måttet så ska du agera. Tyvärr så låter många udda vara jämnt i denna fråga. Man blir förbannad, men man finner sig ändå i situationen och börjar städa på egen hand. Det ska man inte behöva. Du har rätten på din sida.

Varför ska man genomföra en flyttstädning?

Frågan är varför man ska genomföra en flyttstädning överhuvudtaget? Den enkla förklaringen är att man underlättar för varandra. Det handlar om en kedja där man flyttar, städar och underlättar för den som ska flytta in - du som ska flytta vill väl också kunna ställa in dina saker utan att städa, eller hur? Det man kanske kan anmärka på är att flyttstädning har en ganska känslig kedjekonstruktion - det räcker med en svag länk för att den ska brytas.

Många pekar på att det kanske skulle vara enklare att städa där i den bostad man ska flytta till. Visst, det finns definitivt en logik i detta också. Men, hur många bostäder skulle då, genom denna justering, se rent förjävliga ut och vara så pass smutsiga att det nästan skulle vara omöjligt att få rent? Det enkla är att följa den plan vi har idag där man, helt enkelt, dukar av sitt eget bord innan nästa sällskap tar plats. Det går att anlita en städfirma också, eller hur? Orkar man inte städa så är det den rätta vägen att gå.

Här kan du läsa mer om hur en riktig flyttstädning ska gå till.

Hemstädning underlättar i vardagen

8 apr 2020

Har du svårt att få vardagen att gå ihop? Professionell städning i allmänhet och hemstädning i synnerhet kan vara den pusselbit som gör pusslet komplett. Idag ser man att många privatpersoner sliter för att hinna med allt. Två föräldrar som båda jobbar heltid, barn som går i skolan och som har en massa aktiviteter, fritidsintressen som måste få näring och så det sociala livet utöver detta. Luckorna är för få och många tvingas därför stryka viktiga saker för att hinna med.

Ska man behöva göra det? Ska man ta bort viktiga saker ur vardagen som en följd av att man inte hinner med? Egentligen inte. Man kommer aldrig att hinna med allt och man måste lära sig att prioritera. Felet många gör är att man stryker allt och att man gör det hela tiden. Den värdefulla tid som man har går åt till att handla, laga mat, städa och sköta om hemmet. Det är naturligtvis viktigt - men det finns idag hjälpmedel som gör att man både kan äta kakan och ha den kvar.

Professionell städning är idag en vanlig, smidig och prisvärd lösning på ett stort problem. Genom att anlita en städfirma så kan man - enligt ett löpande schema som man själv bestämmer - öppna dörrarna och mötas av ett rent, fräscht hem. Det ger å sin sida tid över till att träna, för att träffa vänner, läsa den där boken eller för att hinna med att umgås mer kvalitetsmässigt med sina barn.

Rut-avdraget gör städning billigare

Rut-avdraget har gjort städning tillgänglig för alla. Genom att använda detta kan man få professionell städning utförd i hemmet och dra av halva arbetskostnaden på deklarationen. Det skapar ett ekonomisk utrymme som många familjer idag anser vara den bidragande orsaken till ett ökat välmående.

Städningen som sker tar bort en stress som finns inombords; en stress som skapats av att man känner sig otillräcklig som inte hinner med alla göromål som finns. Har man möjlighet så bör man överväga hemstädning och genom detta lätta lite på det tryck som ligger över axlarna.

Prova tjänsterna för handling av matvaror

Vi ska även tillägga att det finns andra hjälpmedel som kan underlätta. Livsmedelsbutiker idag erbjuder packning av varor som du handlar direkt på nätet och många av dessa kan även erbjuda hemkörning mot en viss summa. Här ska vi även nämna företag som erbjuder färdiga matkassar som levereras direkt till dörren. Det kostar naturligtvis några kronor extra, men i många fall är det en initial kostnad.

Många upplever att de snarare tjänar på dessa lösningar. Helt av den anledningen att man inte handlar de onödiga saker som annars är brukligt i affären. 80% av alla inköp är spontana. Kan man handla via nätet så blir dessa betydlig färre. Städning och handling av mat- och dagligvaror via nätet ger definitivt ett mervärde. Du sparar tid och tid är, som bekant, pengar.

Hitta rätt städföretag i Stockholm

En viktig fråga gäller säkerhet. Funderar du på städning så kommer den att äga rum i ditt hem. En annan människa kommer att få fri lejd in i din sfär. Säkerhet, tillit och förtroende är viktiga ingredienser att se över. Du ska, kort sagt, vara trygg med att det företag du anlitar också levererar en säker produkt. Det finns några viktiga punkter i att nå denna trygghet och vi tänkte räkna upp dessa här nedan:

 • Nyckelhantering: Företaget ska använda sig av sunda rutiner gällande hantering av dina nycklar. De ska aldrig kunna hamna i orätta händer. Detsamma gäller exempelvis koder till larm och port.
 • Sunda rutiner vid anställning: Att städföretaget gör en bakgrundskontroll innan anställning är något som du definitivt ska undersöka.
 • Låg personalomsättning Företag som har en lägre personalomästtning gör saker rätt. De erbjuder schyssta villkor, bra löner och bättre arbetsförhållanden. Städföretag som har hög omsättning på sin personal ökar också riskerna för att du ska drabbas av fuskjobb eller stölder i ditt hem. Betala hellre några kronor extra; det gör skillnad.
 • Samma städare: En viktig fråga. Den städare som kommer ska vara samma person. Det underlättar dels för arbetet - städaren vet vad som ska göras, hur lång tid det tar och hur du vill ha det. Dels så skapar det en trygghet: du vet vem personen är och du bygger upp en relation med denne. Vid sjukdom ska du själv kunna välja om städningen ska fortlöpa genom en annan städare eller utgå just den veckan.
 • Städning på dina villkor: Tänk på att det är ditt hem och därmed också att dina rutiner, behov och önskemål är i centrum. Ett flexibelt städföretag är att föredra då ett sådant fullt ut anpassar sig efter dig och din vardag. Det gäller hur ofta städning sker, under vilka tider och i vilka rum. Du ska kunna styra detta och städföretaget ska - i den mån det är möjligt - anpassa sig.

Läs mer på https://stadhuset.se/

Så bör en flyttstädning gå till

16 dec 2019

Den som inte har råd att anita en egen städfirma som kan ta hand om ens flyttstädning, kanske måste göra den helt själv. Annars gör ju Rut-avdraget det möjligt för så gott som vem som helst att kunna anlita ett städbolag som kommer och tar hand om den strikta flyttstädningen. 

Kommer du ihåg alla viktiga punkter i en flyttstädning? Det gäller ju till exempel att inte glömma att rengöra alla vitvaror, frosta av frysen, städa kylen och städa minutiöst hela bostaden innan man lämnar den ifrån sig. Sedan ska den ju bedömas av en hyresvärd eller av nästa bostadsägare. Har man då inte städat tillräckligt bra kan man råka ut för en omstädning eller att de anlitar en städfirma som man sedan måste betala.

Det är bäst att använda sig av en checklista när man ska flyttstäda. På så sätt ser man till att inte glömma någon viktig detalj. Här passar det också att påminna om att packa alla saker, som finns i garage och förråd, och längst in i garderober, först. På så sätt riskerar man inte att glömma de saker som man har på platser i sitt hus där man sällan är på. Så börja med att packa ner allt i garaget, förrådet och i garderoberna.

Allt detta bör städas vid flytt

I badrummen

 1. I badrummet ska man rengöra allt porslin först.
 2. Gör en blandning av vatten och rengöringsmedel i en sprayflaska. Den kan man sedan använda till att spraya på alla de ställen som man ska rengöra.
 3. Spraya först på toaringen.
 4. Häll i rengöringsmedel i toastolen.
 5. Ta en svamp avsedd för detta som du rengöra toaringen med.
 6. Rengör sedan toastolen med toaborste när rengöringsmedlet har verkat i några minuter. Här är det viktigt att kontrollera så att det inte blir kvar några ränder på toastolen, toaringen eller under toastolen.
 7. När hela toastolen sedan är ren kan man spraya på med rengöringsspray på handfat och kranar. Man kan även spraya rengöringsmedel på allt kakel i badrum.
 8. Torka sedan med svamp avsedd för handfat.
 9. Torka rent både handfat och kran och på väggen.
 10. Spraya även dusch och badkar. Sedan bör man rengöra med svamp och trasa så att det inte finns några ränder eller fläckar kvar.
 11. Sedan bör man även rengöra klinker på golvet på samma sätt som kakelplattorna.

I köket och i alla rum

 1. På samma sätt bör man rengöra diskho och kranar, och spraya på med rengöringsmedel och sedan rengöra med svamp och tra sa.
 2. Även i köket bör man rengöra kakelplattor, diskmaskin spis, ugn, alla köksluckor och köksskåp.
 3. Dem bör man rengöra inuti och utanpå. 
 4. I samtliga rum måste man rengöra alla fönster, element, golvlister, fönsterlister och alla dörrkarmar.
 5. Elementen måste man hänga av så att man kommer åt att rengöra bakom elementen.
 6. Sedan bör man rengöra inuti och utanpå, samt ovanpå garderober. 

Hemstädning på abonnemang

15 okt 2019

Visste du att du kan abonnera på det mesta numera? Det är inte bara bussar, fordon och tidningar  som man kan abonnera på. Man kan numera även abonnera på hemstädning. Det innebär helt kort, att när manabonnerar på en hemstädning, kommer en städfirma automatiskt hem till dig för att städa. På så vis slipper du ytterligare en sak att komma ihåg under vardagen; nämligen att städa.

Så fungerar det

Abonnerar man på hemstädning, innebär det att en städfirma kommer hem till en. Innan de gör det på regelbunden basis, kommer de hem till dig, tittar igenom hemmet och storstädar det, så att du har ettt riktigt rent hem innan de sätter igång med sin regelbundna hemstädning. På så sätt lär de känna ditt hem, eftersom de behöver lära sig hur det fungerar hemma hos dig. Samtidigt vet de att de börjar sin hemstädning i ett rent hem och slipper få överraskningar. Det vet hur stort hemmet är, och var det kanske krävs lite extra av städning. På så sätt vet de också ungefär vad de bör ta betalt, beroende på hur många kvadratmeter din bostad har.

Det får du

När du abonnerar på hemstädning, får du rean badrum, rent kök, rena sovrum och ett rent vardagsrum. När man hemstädar, en gång i veckan ingår till exempel inte fönsterputs, eller att hålla rent inne i garderober, eller att rengöra inne i ugnen. Istället handlar det om att torka rent alla ytor i hemmet; diskbänk, arbetsbänk, garderobsdörrar, kökdskåpsdörrar, utanpå kyl och frys, utanpå vitvaror, dammar alla hyllor, lampor, putsar speglar och glaspartier på dörrar, byter soppåsar och dammsuger golv, soffor och fåtöljer.

Så gör du

Om du önskar abonnera på hemstädning, och säg att du bor i Kristianstad, kan du till exempel googla "hemstädning Kristianstad" så får du några bra exempel av Googles sökmotor, som har gått igenom hemsidor där det framgår att de erbjuder hemstädning och arbetar i Kristianstad. Sedan är det bara att ta kontakt med några av dem, fråga om offert och referenser. Kanske man tycker att det är onödigt att fråga om referenser, vissa kan tycka att det är pinsamt. Men det är alltid bra att göra det för på så sätt ser man att städarna städar på ett bra sätt. Man kan tänka att alla städar på samma sätt – och hur svårt kan det vara? Men sanningen är den att alla inte gör det, alla är olika och alla städar, kanske på sitt sätt, vilket inte alltid betyder att de anser det lika viktigt som du som kund anser.

Viktigt rengöra alla vitvaror vid flytt

7 okt 2019

Visste du att du alltid bör rengöra alla vitvaror när du ska flyttstäda? Tänk dig själv att flytta in i ett nytt ställe. Allt ser jättebra ut, tills man öppna kylen och frysen, liksom tvättmaskin och diskmaskin. Då är det inte lika roligt längre att mötas av någon annans smuts som finns kvar i diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och så vidare. Det är därför som man alltid måste rengöra vitvarorna mycket noggrant.

När man flyttstädar bör man alltid rengöra alla vitvaror mycket noggrant. Många vet inte riktigt hur man gör när man rengör dylikt. Därför kan det vara bra att gå igenom hur man rengöra dem så att man samtidigt bevarar dem intakta men ser till så att de är så rena som de bör vara.

När du behöver flyttstädning i Västerås

Rengöra kyl och frys

Kylen och frysen bör avfrostas i tid. Det är enda sättet om man ska rengöra dem. Så det bästa är att stänga av dem lång tid innan man ska rengöra dem. Allt som är inne i kyl och frys bör man ta loss. Lådor, hyllor och allt som är på kylskåpsdörren. Allt ska diskas och torkas. Sedan rengöra man kyl och frys invändigt med en mjuk svamp och diskmedel. Var noga med att rengöra dörrarna ordentligt. Det kan fastna ganska mycket i själva isoleringsdelen av dörrarna, så se till så att de är ordentligt rengjorda innan du är klar. Rengör även utanpå dörrarna. Ställ in alla hyllor och lådor när de är torra.

Rengöra spis och diskmaskin

Spisen ska rengöras ordentligt innan du ger dig. Den som ska flytta in efter dig ska inte behöva städa upp efter din matlagning. Här är det viktigt att hålla sig till det rengöringsmedel som du har anvisats till din spis. Har du en keramikhäll, bör du använd rengörinsmedel för keramiken. Spisen bör även rengöras noggrant. Använd en grön Gumme såpa, lägg ett lager i hela spisen. Värm sedan ugnen till 50 grader. Låt ugnen svalna. Torka sedan bort all såpa och du har en helt ren ugn. Diskmaskinen ska rengöras inuti med rengöringsmedel som man kör genom att lägga en rengöringskapsel i avloppsröret i diskmaskinens botten. Sedan rengöra man luckan och utanpå maskinen noggrant. Det är viktigt att rengöra luckan inuti och torka rent botten på diskmaskinen. Kör man diskmaskinen med rengöringsmedlet, blir allt inuti, automatiskt rent.

Rengöra tvättmaskin och tumlare

Tvättmaskinen ska rengöras inuti, utanpå och ovanpå. Här finns det inte så många delar som man kan ta loss, så det gäller att du rengör sakerna på sin plats i tvättmaskinen. Torka först hela luckan ren, på samma sätt som du rengöra kyl- och frysdörren. Den ska rengöras inuti, utanpå och ovanpå innan du är klar. Sedan ska tvättmedelsfacken rengöras, med en mjuk svamp och sedan torkas med en ren trasa. Sedan ska hela maskinen torkas noggrant utanpå och ovanpå med diskmedel och en mjuk svamp och sedan med en ren trasa. Tumlaren bör även rengöras på liknande sätt. Det är mycket viktigt att allt damm och ludd kommer bort. Så rengör området där den varma luften kommer ur maskinen innan du är klar.

Vill du hellre anlita flyttstädning i Västerås? Läs då mer på: flyttstädning-västerås.se.

Så städar du elektriska apparater

25 jun 2019

Den som är mån om att minska dammintaget inomhus bör städa så pass väl att man minskar dammet effektivt. Damm är ju egentligen en samling av mänskliga partiklar blandat med annan smuts. Städar man minst en gång i veckan får man inga dammsamlingar på golvet eller väggarna. Många tänker att man får bort dammet tillräckligt genom att dammsuga, men det som oftast sker är att dammsugaren suger in de största partiklarna, men blåser ut det finare dammet ur dammsugaren. Så en dammsugare byter bara ut de större dammpartiklarna mot mindre sådana. Ska man däremot få bort de mindre dammpartiklarna bör man i stället torka med en fuktig trasa som effektivt får med sig de finare dammpartiklarna. Sedan åker de med ut i avloppet.

Elektriska apparater ska inte torkas med vått

Vatten och elektricitet går inte ihop. Vatten leder el så att torka elektriska apparater med vatten är aldrig någon bra idé. Det man bör använda när man ska få rent elektriska apparater är material som suger åt sig dammet. En statisk dammvippa till exempel är ett sätt att få bort damm ur elektriska apparater. Till datorskärmarna bör man även då använda statiska trasor, trasor av mikrofiber till exempel. Annars kan man använda en spray med kemikalier som innehåller ytspänningsreducerande medel. De finns att köpa i vanliga elektriska affärer som Clas Olsson, Bröderna Olsson eller Elgiganten. Sedan bör man torka rent med en sådan anpassad trasa som är tänkt för att torka med den speciella statiska trasan.

Dra alltid ur sladden

Kom också ihåg att alltid dra ur sladden så snart som man hanterar elektriska apparater. Det allra bästa som man kan göra är att se till så att inte maskinen är strömförande när man ska hantera dem. Det gäller alla elektriska apparater. Inga elektriska apparater som man hanterar ska vara kopplade till elen. Det samma gäller ju både disk- och tvättmaskinerna, TV-apparaterna, datorerna och liknande. Vissa tänker att de kan dammsuga datorn med hjälp av dammsugaren, men det bör man inte göra, då man kan skada de känsliga diskarna inne i datorn. Ska man damma datorn inuti, bör man i så fall ta isär datorn och försiktigt, med en liten pensel få bort dammet ur den. Det samma gäller både TV-apparaten, radion och symaskinen. De ska inte dammsugas utan försiktigt penslas rena med en liten pensel. Samtidigt måste vi avråda från att ta isär TV-apparaten, om man nu inte råkar vara en duktig elektriker själv och förstår hur hela TV-apparaten fungerar.

Om du har tagit isär en elektrisk apparat och inte får ihop den igen, ring en elektriker i Bromma. Kontaktuppgifterna fås här: https://www.elektrikerbromma.nu.

Är det viktigt att sortera tvätten efter färg?

25 jan 2019

Den som är uppvuxen med en mamma eller pappa, som alltid sorterade tvätt efter färger och aldrig någonsin blandade vittvätt med röda och granna färger, lär göra likadant. För vissa är färgindelningen av tvätten vara heligt. Men är det verkligen så att man måste tvätta tvätten efter färger? Stämmer det verkligen att en hel tvätt som från början är vit, blir rosa om det har råkat smyga med en röd strumpa? Svaret är nej. Undantag kan finnas om sockan är alldeles ny och av sämre kvalitet. Däremot lär det inte hända om du har tvättat den röda sockan några gånger innan. Och skulle den vita tvätten råka bli rosa på grund av den röda sockan, kan du alltid se till att använda ett tvättmedel med blekningsmedel nästa gång som du ska tvätta vittvätten. Då har du en vit tvätt nästa gång.

Bäst att gruppera efter starka och svaga kulörer

Ett bra råd är ändå att gruppera tvätten efter starka färger och efter ljusa färger. Om du vill, kan du alltså tvätta vittvätt med – tidigare tvättade – ljusa färger, som ljusrosa, ljusblått, ljusfult, eftersom din vittvätt behåller sin vithet bättre om du tvättar den med kulört tvättmedel. Det vi sällan tänker på är att även vittvätten är färgad vit, och använder du då blekmedel till tvättningen av vittvätt, förlorar den sin vita färg. Vill du ändå vara säker på att den inte blir färgad av den rosa tröjan, så kan du alltid hålla dig till att tvätta enbart vit tvätt med annan vitvätt, men skippa tvättmedlet med blekmedel.

Så får du din vita tvätt vitare

Om du skulle vilja få din vita tvätt vitare men inte vill använda blekmedel, bör du (tyvärr) använda Klorin till den vita tvätten. Endast på så sätt kan du få den vitare och få bort eventuella fläckar. Men du bör i så fall lägga den vita tvätten i tvätthon och inte i tvättmaskinen, då Klorinet kan dröja sig kvar i tvättmaskinen och du riskerar att få blekta fläckar på annan tvätt som du inte vill bleka.

Så behåller du svart tvätt svart

Vill du behålla den svarta tvätten svart (vem vill inte det?) är det bäst att tvätta den svarta tvätten med tvättmedel avsett för detta. Egentligen spelar det inte så stor roll, så länge som du använder tvättmedel med kulörer. Den svarta färgen behåller sin färg så länge du inte använder blekmedel i tvätten.