Blogg

Så städar du elektriska apparater

25 jun 2019

Den som är mån om att minska dammintaget inomhus bör städa så pass väl att man minskar dammet effektivt. Damm är ju egentligen en samling av mänskliga partiklar blandat med annan smuts. Städar man minst en gång i veckan får man inga dammsamlingar på golvet eller väggarna. Många tänker att man får bort dammet tillräckligt genom att dammsuga, men det som oftast sker är att dammsugaren suger in de största partiklarna, men blåser ut det finare dammet ur dammsugaren. Så en dammsugare byter bara ut de större dammpartiklarna mot mindre sådana. Ska man däremot få bort de mindre dammpartiklarna bör man i stället torka med en fuktig trasa som effektivt får med sig de finare dammpartiklarna. Sedan åker de med ut i avloppet.

Elektriska apparater ska inte torkas med vått

Vatten och elektricitet går inte ihop. Vatten leder el så att torka elektriska apparater med vatten är aldrig någon bra idé. Det man bör använda när man ska få rent elektriska apparater är material som suger åt sig dammet. En statisk dammvippa till exempel är ett sätt att få bort damm ur elektriska apparater. Till datorskärmarna bör man även då använda statiska trasor, trasor av mikrofiber till exempel. Annars kan man använda en spray med kemikalier som innehåller ytspänningsreducerande medel. De finns att köpa i vanliga elektriska affärer som Clas Olsson, Bröderna Olsson eller Elgiganten. Sedan bör man torka rent med en sådan anpassad trasa som är tänkt för att torka med den speciella statiska trasan.

Dra alltid ur sladden

Kom också ihåg att alltid dra ur sladden så snart som man hanterar elektriska apparater. Det allra bästa som man kan göra är att se till så att inte maskinen är strömförande när man ska hantera dem. Det gäller alla elektriska apparater. Inga elektriska apparater som man hanterar ska vara kopplade till elen. Det samma gäller ju både disk- och tvättmaskinerna, TV-apparaterna, datorerna och liknande. Vissa tänker att de kan dammsuga datorn med hjälp av dammsugaren, men det bör man inte göra, då man kan skada de känsliga diskarna inne i datorn. Ska man damma datorn inuti, bör man i så fall ta isär datorn och försiktigt, med en liten pensel få bort dammet ur den. Det samma gäller både TV-apparaten, radion och symaskinen. De ska inte dammsugas utan försiktigt penslas rena med en liten pensel. Samtidigt måste vi avråda från att ta isär TV-apparaten, om man nu inte råkar vara en duktig elektriker själv och förstår hur hela TV-apparaten fungerar.

Om du har tagit isär en elektrisk apparat och inte får ihop den igen, ring en elektriker i Bromma. Kontaktuppgifterna fås här: https://www.elektrikerbromma.nu.

Är det viktigt att sortera tvätten efter färg?

25 jan 2019

Den som är uppvuxen med en mamma eller pappa, som alltid sorterade tvätt efter färger och aldrig någonsin blandade vittvätt med röda och granna färger, lär göra likadant. För vissa är färgindelningen av tvätten vara heligt. Men är det verkligen så att man måste tvätta tvätten efter färger? Stämmer det verkligen att en hel tvätt som från början är vit, blir rosa om det har råkat smyga med en röd strumpa? Svaret är nej. Undantag kan finnas om sockan är alldeles ny och av sämre kvalitet. Däremot lär det inte hända om du har tvättat den röda sockan några gånger innan. Och skulle den vita tvätten råka bli rosa på grund av den röda sockan, kan du alltid se till att använda ett tvättmedel med blekningsmedel nästa gång som du ska tvätta vittvätten. Då har du en vit tvätt nästa gång.

Bäst att gruppera efter starka och svaga kulörer

Ett bra råd är ändå att gruppera tvätten efter starka färger och efter ljusa färger. Om du vill, kan du alltså tvätta vittvätt med – tidigare tvättade – ljusa färger, som ljusrosa, ljusblått, ljusfult, eftersom din vittvätt behåller sin vithet bättre om du tvättar den med kulört tvättmedel. Det vi sällan tänker på är att även vittvätten är färgad vit, och använder du då blekmedel till tvättningen av vittvätt, förlorar den sin vita färg. Vill du ändå vara säker på att den inte blir färgad av den rosa tröjan, så kan du alltid hålla dig till att tvätta enbart vit tvätt med annan vitvätt, men skippa tvättmedlet med blekmedel.

Så får du din vita tvätt vitare

Om du skulle vilja få din vita tvätt vitare men inte vill använda blekmedel, bör du (tyvärr) använda Klorin till den vita tvätten. Endast på så sätt kan du få den vitare och få bort eventuella fläckar. Men du bör i så fall lägga den vita tvätten i tvätthon och inte i tvättmaskinen, då Klorinet kan dröja sig kvar i tvättmaskinen och du riskerar att få blekta fläckar på annan tvätt som du inte vill bleka.

Så behåller du svart tvätt svart

Vill du behålla den svarta tvätten svart (vem vill inte det?) är det bäst att tvätta den svarta tvätten med tvättmedel avsett för detta. Egentligen spelar det inte så stor roll, så länge som du använder tvättmedel med kulörer. Den svarta färgen behåller sin färg så länge du inte använder blekmedel i tvätten.