Har det fuskats med din flyttstädning?

En flyttstädning ska alltid ske om det inte finns någonting annat angivet i det kontrakt man skriver mellan köpare och säljare. Tyvärr så är det inte ovanligt att se att det fuskas och att det - i vissa fall - inte städas överhuvudtaget.

Att flytta innebär en nystart. Många tänker inte på hur viktigt det första intrycket är av en bostad. Har man köpt en ny bostad - för dyra pengar - så vill man också öppna dörren och känna att man är hemma. Man vill inte öppna dörren till den nya bostaden och känna att det inte är möjligt att börja flytta in - enbart som en följd av att en flyttstädning skett på ett undermåligt sätt. Hur ska man då agera i denna fråga - och vilka rättigheter har man som köpare?

Det första man ska göra är att plocka fram sin mobiltelefon. Detta i syfte att dokumentera städningen. Knäpp kort på allt som är undermåligt, dokumentera alla fläckar och allt fusk. Det är viktigt att ha sådan dokumentation till hands. Det andra steget är att kontakta säljaren. Det kan man med fördel göra med mäklaren som mellanhand. Förklara att du anser att den flyttstädning som skett är undermålig och låt mäklaren kontakta säljaren med dina klagomål. Skicka gärna över bilderna också så att det verkligen framgår att städningen varit under all kritik.

Därefter så kan du vänta in en kontakt. Har säljaren anlitat en städfirma så har ofta den en skyldighet i att rätta till fel och brister. Om han städat på egen hand så får han själv rycka ut och städa.

Ställ krav på säljaren

Vi ska även säga att du kan ställa krav på att säljaren ska bekosta en ny städfirma eller att du ska få betalt för att själv göra jobbet. Som sagt: det står tydligt i kontraktet att en städning ska utföras och en flyttstädning innebär också att allting - från golv till tak, vitvaror, spis, ugn, avlopp och toalett - ska städas och rengöras.

Upplever du att din flyttstädning inte håller måttet så ska du agera. Tyvärr så låter många udda vara jämnt i denna fråga. Man blir förbannad, men man finner sig ändå i situationen och börjar städa på egen hand. Det ska man inte behöva. Du har rätten på din sida.

Varför ska man genomföra en flyttstädning?

Frågan är varför man ska genomföra en flyttstädning överhuvudtaget? Den enkla förklaringen är att man underlättar för varandra. Det handlar om en kedja där man flyttar, städar och underlättar för den som ska flytta in - du som ska flytta vill väl också kunna ställa in dina saker utan att städa, eller hur? Det man kanske kan anmärka på är att flyttstädning har en ganska känslig kedjekonstruktion - det räcker med en svag länk för att den ska brytas.

Många pekar på att det kanske skulle vara enklare att städa där i den bostad man ska flytta till. Visst, det finns definitivt en logik i detta också. Men, hur många bostäder skulle då, genom denna justering, se rent förjävliga ut och vara så pass smutsiga att det nästan skulle vara omöjligt att få rent? Det enkla är att följa den plan vi har idag där man, helt enkelt, dukar av sitt eget bord innan nästa sällskap tar plats. Det går att anlita en städfirma också, eller hur? Orkar man inte städa så är det den rätta vägen att gå.

Här kan du läsa mer om hur en riktig flyttstädning ska gå till.

24 Jun 2020