Så bör en flyttstädning gå till

Den som inte har råd att anita en egen städfirma som kan ta hand om ens flyttstädning, kanske måste göra den helt själv. Annars gör ju Rut-avdraget det möjligt för så gott som vem som helst att kunna anlita ett städbolag som kommer och tar hand om den strikta flyttstädningen. 

Kommer du ihåg alla viktiga punkter i en flyttstädning? Det gäller ju till exempel att inte glömma att rengöra alla vitvaror, frosta av frysen, städa kylen och städa minutiöst hela bostaden innan man lämnar den ifrån sig. Sedan ska den ju bedömas av en hyresvärd eller av nästa bostadsägare. Har man då inte städat tillräckligt bra kan man råka ut för en omstädning eller att de anlitar en städfirma som man sedan måste betala.

Det är bäst att använda sig av en checklista när man ska flyttstäda. På så sätt ser man till att inte glömma någon viktig detalj. Här passar det också att påminna om att packa alla saker, som finns i garage och förråd, och längst in i garderober, först. På så sätt riskerar man inte att glömma de saker som man har på platser i sitt hus där man sällan är på. Så börja med att packa ner allt i garaget, förrådet och i garderoberna.

Allt detta bör städas vid flytt

I badrummen

 1. I badrummet ska man rengöra allt porslin först.
 2. Gör en blandning av vatten och rengöringsmedel i en sprayflaska. Den kan man sedan använda till att spraya på alla de ställen som man ska rengöra.
 3. Spraya först på toaringen.
 4. Häll i rengöringsmedel i toastolen.
 5. Ta en svamp avsedd för detta som du rengöra toaringen med.
 6. Rengör sedan toastolen med toaborste när rengöringsmedlet har verkat i några minuter. Här är det viktigt att kontrollera så att det inte blir kvar några ränder på toastolen, toaringen eller under toastolen.
 7. När hela toastolen sedan är ren kan man spraya på med rengöringsspray på handfat och kranar. Man kan även spraya rengöringsmedel på allt kakel i badrum.
 8. Torka sedan med svamp avsedd för handfat.
 9. Torka rent både handfat och kran och på väggen.
 10. Spraya även dusch och badkar. Sedan bör man rengöra med svamp och trasa så att det inte finns några ränder eller fläckar kvar.
 11. Sedan bör man även rengöra klinker på golvet på samma sätt som kakelplattorna.

I köket och i alla rum

 1. På samma sätt bör man rengöra diskho och kranar, och spraya på med rengöringsmedel och sedan rengöra med svamp och tra sa.
 2. Även i köket bör man rengöra kakelplattor, diskmaskin spis, ugn, alla köksluckor och köksskåp.
 3. Dem bör man rengöra inuti och utanpå. 
 4. I samtliga rum måste man rengöra alla fönster, element, golvlister, fönsterlister och alla dörrkarmar.
 5. Elementen måste man hänga av så att man kommer åt att rengöra bakom elementen.
 6. Sedan bör man rengöra inuti och utanpå, samt ovanpå garderober. 
16 Dec 2019